preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slatine

Login
Tražilica
Korisni linkovi
 

 

 

 

 

 

Mrežni školski list

Knjižnica na mreži

YouTube šk. knjižnice

Natječaji za IUN

 

Upisi 2021./2022.

Kamo poslije OŠ?

Natječaji

natjecaji

Projekti i radionice

MARATON ČITANJA U GODINI ČITANJA 2021.

Učenici 2., 3. i 4. razreda ove su godine sudjelovali u nacionalnoj akciji Maraton čitanja Hrvatskog čitateljskog društva pod nazivom Minuta za čitanje. Osim obilježavanja Godine čitanja 2021., učenici su tim činom obilježili i Mjesec hrvatske knjige te posebnu pažnju dali upravo hrvatskim autorima čija su djela čitali u čitateljskom maratonu. Učenici su se podsjetili zašto je važno čitati te pozvali i ostale da čitaju!

Uredila: Tea Radić, stručni suradnik mentor

 

 

GO GREEN WITH YOUR SMART FUTURE No.2

U utorak, 12.10.2021. održan je prvi mrežni sastanak svih sudionika (učenika i učitelja) u međunarodnom eTwinning projektu Go Green with Your Smart Future.  Naše petaše predstavila je Enna Uvalić na odličnom engleskom jeziku te potaknula učenike iz Turske i Portugala da se i oni  predstave. Zajedno smo se zabavili igrajući Kahoot kviz. Druženje je bilo tako dobro da je već pao termin za novi Zoom susret.  Veselimo se što ćemo opet imati priliku razgovarati s našim prijateljima iz Turske, Poljske i Portugala!

Uredila:Tea Radić, knjižničar mentor

 

 

GO GREEN WITH YOUR SMART FUTURE No.1

U petak,  8.10.2021. održana je prva radionica u nizu u sklopu međunarodnog eTwinning projekta Go Green with Your Smart Future u kojem sudjeluju učenici 5. razreda OŠ "Slatine".  Iskoristili smo što nas je taj dan posjetio stručnjak o očuvanju okoliša, gospodin Mate Herceg i održao učenicima zanimljivo predavanje  o važnosti očuvanja okoliša i recikliranja. Iskoristili smo priliku te s njim porazgovarali o mogućnostima dizajniranja vozila na bio gorivo ili neke druge vrste vozila koja bi bila samoodrživa. Pronalaženje ekološki i klimatski prihvatljivih rješenja za prevozna sredstva u našoj lokalnoj zajednici, glavni je zadatak projekta.  Stručna suradnica knjižničarka, Tea Radić učenike je upoznala s osnovnim pojmovima vezanim uz klimatske promjene te pripremila učenike za daljnje sudjelovanje u projektu. 

 

 

Više o projektu...

GO GREEN WITH YOUR RMART FUTURE je međunarodni eTwinning projekt nadahnut  inicijativom EU o proglašenju 2021. godine "Godinom željeznice". U projektu sudjeluje niz osnovnih škola iz Turske, te škola iz Portugala, Poljske i Hrvatske. Učenici se upoznaju s pojmovima kao što su globalno  zatopljenje, klimatske promjene i ugljični otisak, a projekt želi pridonijeti razvijanjem ideja o održivim   prometnim sredstvima  i sustavima te povećati kod učenika svijest o korištenju javnog prijevoza. Učenici   će dizajnirati klimatski odgovorna i održiva prometna sredstva te poticati učenike, učitelje i lokalno   stanovništvo na smanjivanje vlastitog ugljičnog otiska.

 Klikni za pogledati uvodni video!

Uredila:Tea Radić, knjižničar mentor

 

PRIZIDNICA SRCA MOGA ČUVAR BAŠTINE U 2021.

U antičkom dijelu stare Salone, na Manastirinama, održana je učenička konferencija "Skrivena blaga mista moga" u organizaciji Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije u okviru programa "Čuvari baštine". Od 29 projekata, naša "Prizidnica srca moga" proglašen je najboljim projektom u kategoriji osnovnih škola, te je zauzeo drugo mjesto u ukupnom poretku. Zaslužili smo i nagradu od 5.000,00 kn, koju ćemo utrošiti za opremanje Škole. Naš video uradak  nastao je u suradnji s knjižničarkom Teom Radić, a već je ostvario 4 tisuće pregleda. 

 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

DANI HRVATSKOGA JEZIKA

Povodom obilježavanja Dana hrvatskoga jezika od 11.3. do 17.3. stručna suradnica knjižničarka izradila je digitalni plakat za potrebe projekta Superčitači 2, a i u svrhu obilježavanja tematskih dana u školi. U tome su joj pomogli učenici drugog i trećeg razreda zajedno s učiteljicom Josipom koji su se odazvali pozivu knjižničarke te u likovnom izazovu "Ovako ja vidim..." dopunili lica poznatih hrvatskih književnika i jezikoslovaca.

Njihovi prekrasni radovi izloženi su na panoima posvećenim Danima hrvatskoga jezika koji se nalaze na ulazu u školicu. Također krase digitalni informativni plakat izrađen u programu Scribus. Osim ovog plakata, u pripremi su još tri informativna digitalna plakata. Svi će u svibnju biti poslavljeni u Edutorij u kolekciju OŠ "Slatine" te dostupni za javno korištenje i reprodukciju.

Preuzmi digitalni plakat Dani hrvatskoga jezika u pdf formatu.

 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

STIGLI STRANIČNICI IZ PORTUGALA

U okviru Međunarodnog projekta Bookmark Exchange Project, naši učenici su sa malo zakašnjenja dobili straničnike od svojih prijatelja Portugalaca. Uz straničnike učenici partneri sa svojom voditeljicom projekta su nam poslali pismo i vodič kroz njihov grad koji smo sa zadovoljstvom prelistali. Bila je ovo teška godina za međunarodnu suradnju obzirom na epidemiološku situaciju vezanu uz epidemiju Covid 19 te smo presretni što smo uspjeli uspješno privesti projekt kraju.

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

PRIZIDNICA SRCA MOGA

Prizidnica srca moga je projekt izrade informativno-promotivnog filma o Svetištu Gospe od Prizidnica. Projektom će učenici obogatit obrazovnu, baštinsku i  turističku ponudu našega mjesta te otkriti  širokoj publici jedinstvenu prirodnu ljepotu i kulturno-povijesni značaj ovoga skrivenog dalmatinskog bisera. Projekt je na natječaju Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije "Čuvari baštine" prepoznat i izabran kao jedan od projekata koje će dijelom financirati Centar izvrsnosti. 
Cilj nam je izgrađivanje dječje samosvijesti, samostalnosti i stvaralaštva kroz upoznavanje, istraživanje, vrednovanje baštine, kao i njezino kreativno uklapanje u suvremeni, digitalizirani način života.

Sve pojedinosti o projektu možete pratiti na stranici mrežnog časopisa Slatinko:

https://slatinko.weebly.com/prizidnica-srca-moga.html

 

Uredila. Tea Radić, knjižničarka

 

 

AMUSING DESIGN THINKING

Design thinking je metoda pronalaženja novih rješenja korištenjem kreativnosti i jačanjem kreativnog samopouzdanja svakog učenika. Design thinking nas uči da kreativnost nije samo umijeće crtanja ili slikanja već sposobnost stvaranja nečeg novog. Svatko može biti kreativan! Projekt stavlja naglasak na poticanje kreativnog samopouzdanja, a kreativno samopouzdanje je sposobnosti da se učenici suočavaju s problemima koji imaju nejasan odgovor/rješenje. Projektom se također razvija poduzetnički duh kod učenika te potiču drugi oblici mišljenja poput kritičkog mišljenja, konvergentnog mišljenja, divergentnog mišljenja i lateralnog mišljenja. U ojačavanju svih tih oblika mišljenja učenike vode raznoliki zadaci i aktivnosti od kratkih do malo kompleksnijih, ali uvijek zabavnih i inovativnih. 
Projekt traje cijelu školsku godinu te će ga u našoj školi provoditi učenici 5.  razreda. Autorice projekta su Tea Radić, knjižničarka (OŠ "Slatine") i Daniela Kuić, učiteljica (OŠ "Žnjan-Pazdigrad"). Koordinatorica projekta za OŠ "Slatine" je Tea Radić.

Sve pojedinosti o projektu možete pratiti na stranici mrežnog časopisa Slatinko:

https://slatinko.weebly.com/amusing-design-thinking.html

 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

MINUTA ZA ČITANJE

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2020., 23. listopada, u organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva, održao se maraton čitanja pod nazivom MINUTA ZA ĆITANJE. Hvala učenicima drugoga i trećega razreda koji su sudjelovali u maratonu čitanja. 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

BOOKMARK EXCHANGE PROJECT 2020.

Ovih dana iza sebe ostavljamo dva važna mjeseca za sve male i velike knjigoljupce, Međunarodni mjesec školskih knjižnica (listopad) i Mjesec hrvatske knjige (15. listopada do 15. studenoga). Obilježili smo ih aktivno, kao i svake godine. Obzirom da zbog pandemije, nismo bili u mogućnosti posjetiti neku knjižnicu, kako to već godinama običavamo, naša knjižničarka je odlučila izraditi plakat kako bi obilježili listopad i prvu polovicu studenoga. Zatim je red došao na učenike 2. i 3. razreda koji su izradili vesele straničnike za vršnjake iz Portugala. Naši učenici petu godinu za redom sudjeluju u međunarodnom projektu razmjene straničnika Bookmark Exchange Project. 

 

Poveznica na prezentaciju o Portugalu.

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

BOOKMARK EXCHANGE PROJECT 2019.

Nastavljamo tradiciju sudjelovanja u Međunarodnom projektu razmjene straničnika Bookmark Exchange Project. Ove godine u projektu su bili uključeni učenici 3. razreda pod vodstvom stručne suradnice knjižničarke Tee Radić. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (listopad) je Maštajmo, a definirana je na konferenciji Međunarodne udruge školskih knjižničara IASL (International Association of School Librarianship) organiziranom pod geslom Konvencija-Osnaživanje-Transformacija: školskih knjižnica.

Ove godine se ponovno vraćamo razmjeni straničnika s učenicima iz Europe. Zemlja iz koje su nam pristigli straničnici i u koju mi šaljemo naše je Rumunjska. Škola se zove Scoala George Cosbuc smještena u gradu Baia Mare. Škola je dobila ime po George Cosbucu rumunjskom pjesniku, prevoditelju, novinaru i učitelju. Osim što smo uživali u izradi straničnika za drage prijatelje, još više nas je razveselila pošiljka iz Rumunjske. Kao i svake godine uživali smo u obilježevanju Mjeseca školskih knjižnica i pri tom naučili nešto novo.

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

 

MEĐUNARODNI MJESEC ŠKOLSKIH KNJIŽNICA I MJESEC HRVATSKE KNJIGE

Mjesec listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica koji već treću godinu za redom obilježavamo sudjelovanjem u međunarodnom projektu Bookmark Exchange Project. Mjesec hrvatske knjige započinje 15. listopada, a traje do 15. studenog. Za sve knjigoljupce, bibliofile i ljubitelje knjižnica ove dvije važne manifestacije se poklapaju, pa smo ih odlučili dostojno obilježiti i u okviru našeg Erasmus + projekta. Osim izrade i razmjene straničnika u tijeku su i ostale zanimljive aktivnosti: kreativna radionica Marshmallow izazov (izrada tornjeva od špageta), kreativna radionica Mislim kreativno (izrada poticajnih plakata), izložba plakata u holu škole, terenska nastava - posjet Gradskoj knjižnici Marka Marulića, glazbeno-scenska prestava u organizaciji Glazbene mladeži te kinoprojekcija u Kinoteci Zlatna vrata. A kako slike govore više od riječi, školska knjižničarka je ukrasila oglasnu ploču slikama sa zanimljivih radionica.

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

 

BOOKMARK EXCHANGE PROJECT 2018.

I ove godine učenici 3. i 4. razreda pod vodstvom stručne suradnice knjižničarke Tee Radić i učiteljice Josipe Parčina sudjeluju u međunarodnom projektu razmjene straničnika Bookmark Exchange Project. Tema ovogodišnjeg Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (listopad) Zašto volim svoju školsku knjižnicu je definirana na konferenciji Međunarodne udruge školskih knjižničara IASL (International Association of School Librarianship) koja je organizirana pod geslom Inovacija, informacija i utjecaj školskih knjižnica.

Kako bi nam bilo još zanimljivije, koordinatorica projekta je ove godine našu školu odlučila povezati sa školom u Indiji. Škola se zove The PSBB Millennium School, a nalazi se u jednom od većih gradova u Indiji, u gradu Coimbatore. Coimbatore je poznato obrazovno središte s dugom i bogatom tradicijom razvoja koledža i sveučilišta. Prvi, Government Arts College osnovan je 1875. godine.

Ovo su neke sličice iz života učenika škole u Coimbatoreu...

Obzirom da smo straničnike izrađivali uoči Dana kravate, odlučili smo se upravo za prikaz kravate i crveno-bijelih kockica na naše straničnike. Uz sopmenute, kao motiv, javlja se još i prikaz učeničke omiljene razbibirige :D

Naše vrijedne ručice...

 

 

 

Vidimo se dogodine,

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

 

 

BOOKMARK EXCHANGE PROJECT – međunarodni projekt razmjene straničnika

Drugu godinu za redom učenici naše škole sudjeluju u zanimljivom međunarodnom projektu razmjene straničnika Bookmark Exchange Project. Učenici 4. razreda su radionicama izrade straničnika odlučili obilježiti Mjesec školskih knjižnica (listopad) i Mjesec hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenoga).

Tema ovogodišnjeg međunarodnog mjeseca školskih knjižnica je Povezivanje zajednica i kultura, pa smo prije izrade samih straničnika odlučili saznati nešto više o školi, učenicima i zemlji koja nam je dodijeljena za razmjenu.

Ove godine je to Osnovna šola Toneta Tomšića iz Knežaka, Slovenija. O našim susjedima više nam je u przentaciji rekla knjižničarka. Ako i vi želite naučiti više, slobodno kliknite na poveznicu/sliku ...

        

  pismo učenika iz Slovenije

Nakon prezentacije, uslijedila je izrada straničnika. Kako bi slovenski učenici saznali nešto više o hrvatskoj kulturi, odlučili smo im objasniti simboliku krune Hrvatskog grba. Obzirom da učenici četvrtog razreda upravo uče o vlastitoj domovini i zavičaju, sa zadovoljstvom ćemo integrirati stara, nova i buduća znanja u zajednički prepoznatljiv i edukativan proizvod.

 

Na straničniku piše:

Bookmarker predstavlja krunu grba Republike Hrvatske. Kruna je sastavljena od pet manjih štitova s povijesnim hrvatskim grbovima, koji su poredani s lijeva na desno ovim redom: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, grb Dalmacije, grb Istre i grb Slavonije.

Pozdrav s otoka Čiova!

Zaznamek predstavlja krono grb Republike Hrvaške. Kron je sestavljen iz petih manjših ščita z zgodovinskimi hrvaškimi krone, ki so razporejene od leve proti desni po naslednjem vrstnem redu: najstarejši znani grb Hrvaške, grb Dubrovačke Republike, grb Dalmacije, grb Istre in grb Slavonije.

Pozdrav s otoka Čiova!

 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

 

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2017. (15. listopada - 15. studenoga)

Mjesec hrvatske knjige je manifestacija koja u Hrvatskoj tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro, a obilježava se od 15. listopada do 15. studenoga. Krovna tema Mjeseca hrvatske knjige 2017. godine je enciklopedija.

Osim prigodnim panoom, učenici naše škole će obilježiti Mjesec hrvatske knjige s dvije radionice izrade straničnika (bookmarkera) u okviru međunarodnog projekta razmjene straničnika Bookmark Exchange Project.

Enciklopedija (grč. "sveobuhvatno znanje") je pisano djelo u kojem se, abecednim ili drugim metodičkim slijedom, sustavno obrađuju činjenice i spoznaje o svom ljudskom znanju. Opće enciklopedije obrađuju sva područja znanja a specijalne enciklopedije samo znanja određenog područja (npr. vojna encklopedija, pomorska enciklopedija, medicinska enciklopedija, glazbena encikopedija, filmska enciklopedija, ...). Dječje enciklopedije su manja enciklopedijska izdanja namijenjena djeci i mladima. Pojmovi u dječjoj enciklopediji su najčešće poredani po nekom zajedničkom obilježju.

 

Više o enciklopediji možetepročitati na panou školske knjižnice. 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

 

POSJET HPMS I IZRADA PLAKATA NA TEMU „POMORSKI MUZEJ“

Povodom obilježavanja blagdana Sv. Dijma i Dana Grada Splita, 7. svibnja 2017. Dječje gradsko vijeće organizira izložbu plakata (radovi učenika osnovnih škola Grada Splita) na temu Split očima djeteta. Naša škola je za zadatak dobila likovno i literarno objasniti pojam pomorski mjuzej. Izdvojiti problem koji smatramo da je ključan te ponuditi prikladno rješenje tog problema.

U želji da što kvalitetnije odgovorimo postavljenom izazovu i izradimo kreativan i informativan plakat, prvo smo se uputili u posjet Hrvatskom pomorskom muzeju Split koji je smješten u Tvrđavi Gripe.

    

 

Muzejski kustos, godpodin Ljubomir Radić ukratko nas je upoznao s poviješću razvoja pomorskih muzeja u Splitu. Saznali smo da je naš grad imao tri različita pomorska muzeja, a da Hrvastki pomorski muzej Split nije pravni slijednih nekadašnjih muzeja, ali da s ponosom izlaže i dijelove postava nekadašnjih muzeja. Sam postav HPMS podijeljen je u tri cjeline: trgovačko pomorstvo, vojno pomorstvo te vanjski postav.

 

Povratkom u školske klupe prihvatili smo se izrade i osmišljavanja idejnog rješenja plakata. U tome su učenicama Ivani Skoko, Josipi Baras, Nikolini Škrobica i Noemi  Balić pripomogle učiteljica likovne kulture Ana Madunić i knjižničarka Tea Radić.

U četvrtak, 4. svibnja 2017. naš će rad biti izložen u atriju zgrade gradske uprave na izložbi Split očima djeteta. Najbolji radovi bit će nagrađeni u dvije kategorije, a mi se nadamo zapaženom plasmanu. 

 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

 

ČITAMO MI U OBITELJI SVI – razredni projekt 3. razreda u šk. god. 2016./2017.

Ove godine nastavljamo s nacionalnim projektom poticanja čitanja „Čitamo mi u obitelji svi“. Ovo je četvrta godina da naša škola sudjeluje u projektu putovanja knjižnične naprtnjače među učenicima trećeg razreda. U naprtnjači se nalazi osam knjiga za djecu i odrasle, a naprtnjača „gostuje“ u obitelji svakog učenika po pet dana.

    

Cilj projekta nije pročitati sve knjige od korica do korica, već zajedničko čitanje u obitelji, poticanje tehnike čitanja i razvoj interesa prema knjizi i čitanju. Djeca uče iz primjera. Čitajmo pred djecom, čitajmo s djecom!  

Projekt organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara, a provode ga knjižničari i knjižničarke osnovnih škola diljem Hrvatske u suradnji s učiteljima i učiteljicama trećih razreda te učenicima. 

Nadamo se da će svaki učenik i članovi njihovih obitelji pronaći nešto zanimljivo i poučno!

Ugodno obiteljsko druženje s knjigama žele vam učiteljica Nela, knjižničarka Tea i učenici 3. razreda!

 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

 

Radionica u sklopu projekta Hrvatske razglednice

U četvrtak, 2.3.2017. učenici i učenice 4. i 2. razreda naše škole, pod vodstvom knjižničarke Tee Radić,  sudjelovali  su u projektu Hrvatske razglednice. Naime, prije dva tjedna na adresu OŠ Slatine s naznakom za učenike 4.a razreda, pristigla je razglednica iz Rijeke. Poslali su je učenici 4.a OŠ Ivana Zajeca te nas tako potaknuli na uključivanje u zajednički projekt razmjene razglednica. Kako bi odabir osnovnih škola kojima ćemo slati razglednice obuhvaćao, ne samo velike gradove već i manja mjesta, odlučili smo se potragu izvršiti u dvije županije Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorsku i Dubrovačko-neretvansku županiju. Svaki učenik je odabrao „svoj grad ili mjesto“, ispisao razglednicu i pripremio je za slanje poštom.

Nadamo se da će se učenici škola kojima smo uputili pozdrave razveseliti i priključiti zajedničkom projektu putovanja Lijepom našom.

 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

 

Sajam knjiga na Portu 16.2.2018.

SAJAM KNJIGA #volimkupovatknjige #volimpoklanjatknjige

Dragi roditelji, djeco, učitelji te dragi mještani i mještanke,

obavještavamo Vas da će u petak, 16. veljače na Portu u vremenu od 11:30 do 14:00 sati škola organizirati sajam knjiga pod nazivom #volimkupovatknjige #volimpoklanjatknjige. Novac koji prikupimo na dan sajma utrošit ćemo na kupnju novih lektira za naše učenike. Dođite, posjetite nas i saznajte koje to sve naslove nudimo po jako povoljnim cijenama!

                     I zapamtite ...

„Knjiga nije hrana, nego je poslastica.“

                                                        Tin Ujević

 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

BOOKMARK EXCHANGE PROJECT – Radionica izrade bookmarka

Povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica (mjesec listopad 2016.) i Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenog 2016.) odlučili smo se priključiti međunarodnom projektu Bookmark Exchange Project, projekt razmjene straničnika  između školskih knjižnica i njihovih korisnika iz cijeloga svijeta.

Ovogodišnji projekt se organizira pod nazivom Nauči odgonetnuti svoj svijet (Learn how to decode this your world).

Sudjelovanje u projektu je osmišljeno u vidu radionice izrade bookmarka/straničnika s učenicima petog i šestog razreda naše škole. Izrađene bookmarke razmijenit ćemo s dodijeljenom školom partnerom, školom iz Portugala: Escola Básica e Secundária de Oliveira de Frades.

Preko web stranica smo upoznali kako izgleda njihova škola, vidjeli sličnosti i razlike te došli u doticaj s različitim idejama i iskustvima. Više o školi partneru možete pronaći na web i facebook stranicama: http://www.aeof.pt/ i  https://www.facebook.com/aeofpt/

Ideja radionice je bila izgled i sadržaj bookmarka povezati sa školskim projektom za 2016./2017. godinu „Mi jedemo odgovorno“ te na taj način svijetom širiti svijest o potrebi odgovornog i zdravog izbora namirnica za jelo. To je naš mali doprinos u poticanju razvijanja ispravnijih prehrambenih navika pod sloganom „Izaberimo voće i povrće! Izaberimo iz našeg vrta!“.

Tehnika koju smo koristili pri izradi bookmarka je tuš u kombinaciji s vodenim bojama. Učenici su u na bookmarke crtali voće i povrće uz primjerene, poticajne poruke o potrebi odgovornog hranjenja, a sve pisano dvojezično, hrvatskim i portugaliskim jezikom kako bi poruka u svojoj punini stigla do naših portugalskih prijatelja. 

 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

preskoči na navigaciju