preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slatine

Login
Tražilica
Korisni linkovi
 

 

 

 

 

 

Mrežni školski list

Knjižnica na mreži

YouTube šk. knjižnice

Natječaji za IUN

 

Upisi 2021./2022.

Kamo poslije OŠ?

Natječaji

natjecaji

Web katalog školske knjižnice

Katalog je riječ grčkoga podrijetla  i znači popis ili nabrajanje. Knjižnični je katalog popis građe prikupljene na jednomu mjestu (npr. katalog školske knjižnice OŠ „Slatine“), ustanovljen na osnovi određenih, unaprijed utvrđenih kriterija. Postoji mnogo različitih tipova knjižničnih kataloga, a povijest razvoja kataloga u knjižnici je duga i zanimljiva (hmmm, reći ćete vi, kako kome wink). Ipak, od sada, radi lakšeg i bržeg pretraživanja lektirnih i ostalih knjiga u našoj školskoj knjižnici, možete koristiti web katalog školske knjižnice OŠ „Slatine“!

Na webu provjerite ima li naša knjižnica željenu knjigu i je li ista posuđena ili slobodna za posudbu. Kad ste to provjerili, slobodno u knjižnicu po knjigu! #knjižnicaošslatine #volimposuđivatiknjige #napokonwebkatalog

Poveznica na web katalog:

http://library.foi.hr/m3/k.aspx?B=1149

 

Iz povijesti razvoja kataloga:

U svojoj dugoj povijesti knjižnični su se katalozi isprva ispisivali rukom na glinenim pločicama, potom na svicima, da bi napokon dobili oblik knjige ili bilježnice. U 16. stoljeću započelo se s tiskanjem kataloga. Tadašnji se katalozi tipkaju na listićima i jedinstvena su međunarodnog formata - 12,5 x 7,5 cm. Taj katalog se zove katalog na listićima, a neke knjižnice ga još uvijek koriste. Katalozi na listićima su iznimno stručni i nude brojne mogućnosti, ali nisu dovoljno jednostavni za korištenje raznim tipovima korisnika. Tako s razvojem računala, nasaju i prvi računalni katalozi, a izumom i širenjem Interneta i prvi web katalozi. Današnji web katalozi su iznimno prilagođeni potrebama korisnika. S daljnjim razvojem tehnologija razvijat će se i knjižnični katalozi, a kako, vidjet ćemo za par godina! 

 

Uredila: Tea Radić, knjižničarka

preskoči na navigaciju