preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slatine

Login
Tražilica
Korisni linkovi
 

 

 

 

 

 

Mrežni školski list

Knjižnica na mreži

YouTube šk. knjižnice

Natječaji za IUN

 

Upisi 2021./2022.

Kamo poslije OŠ?

Natječaji

natjecaji

Eko škola

Za naše učenike, djelatnike škole i mještane, datum 15.04.2005. biti će upisan velikim slovima u Ljetopis škole i pamtiti će se kao povijesno značajan datum za cijele Slatine jer smo tog dana po prvi put podigli Zelenu zastavu i postali međunarodna Eko-škola.

Osnovna škola Slatine jedna je od najmanjih međunarodnih Eko – škola, ali u ekološkom djelovanju niti malo ne zaostaje za ostalima. Kao pripadnici V. generacije, provodili smo program rada Eko-škole kroz sedam koraka, te niz različitih aktivnosti u koje su bili uključeni svi učenici i učitelji, te ostali zaposlenici škole. 

Kroz proteklo vrijeme nastavili smo raditi na našoj prvoj temi „Voda“, mjereći potrošnju, te koristeći kišnicu za zalijevanje školskog vrta, čime smo znatno smanjili utrošak vode. Proširili smo djelovanje i na „Otpad“, pa prikupljamo stari papir i recikliramo ga, te ga koristimo za slikanje na satovima likovne kulture, a na našu inicijativu su postavljeni spremnici i za druge vrste otpada u našem mjestu. Pokrenuli smo projekt "Plastično (ni)je fantastično" u oviru kojega samo izrađivali smo trajne plastične vrećice kako bi smanjili korištenje jednokratnih. Reciklirali smo i staru odjeću te izrađivali unikatne prostirke koje su na svim izložbama i smotrama izazvale divljenje posjetitelja. Radimo i na temi „Energija“, te smo veliki dio običnih žarulja zamijenili štednima. Bavili smo se i „Prijevozom“, pa smo u dvorištu škole postavili malo parkiralište za bicikle, potičući tako učenike da što više koriste takav način prijevoza. Osmislili smo i projekt „Imamo misiju – smanjiti emisiju CO2“ kojim smo potakli naše roditelje i mještane da preispitaju svoje navike, te izračunaju koliki je njihov ekološki otisak. Svi zajedno smo poradili na smanjivanju istog.

Naš projekt „Blago iz morskih dubina" odabran je među 11 finalista ekološkog natječaja Volvo Adventure. Pozvani smo u Gothenburg u Švedskoj gdje smo među učenicima iz Tanzanije, Egipta, Brazila, SAD-a, Velike Britanije, Makedonije, Rusije, Kine, Turske i Paragvaja imali priliku predstaviti našu zemlju i naš projekt. Razmijenili smo iskustva sa drugim učenicima i kroz niz radionica naučili mnogo o ekološkim problemima u svijetu ali i o rješavanju istih.

Naše Eko – patrole svakodnevno bilježe svoja zapažanja na posebne obrasce i upozoravaju i učenike i učitelje na propuste.

Redovito održavamo naš školski vrt i maslinik. Tako već niz godina naše ekstra djevičansko maslinovo ulje osvaja Zlatnu medalju na Međunarodnoj smotri uljara i maslinara Mediterana „Noćnjak“.  Od istog maslinovog ulja proizvodimo ulje gospine trave i ekološke sapune sa eteričnim uljima. Najveći doprinos u promociji naših ekoloških proizvoda i zdravog načina življenja daje naša školska zadruga „Prizidnica“, sudjelovanjem na smotrama školskih zadruga, na sajmovima kao što su „Dani mladog maslinovog ulja ", „Sasso“, "Trogirska intrada" te različitim lokalnim manifestacijama. Redovito sudjelujemo i na Danima kruha, te ekološkom kvizu, svake godine sa novim, zanimljivim ekološkim projektima. Redovito organiziramo Projektne dane: „Maslina“, vezan uz berbu maslina i proizvodnju maslinovog ulja, te Projektni dan uz Dan planeta Zemlje. U posljednje vrijeme se sve više bavimo projektom „Slatinska baština“ , u okviru kojeg smo objedinili mnogobrojne običaje, stare zanate, slatinske riječi itd. Trudimo se na pravi način sačuvati tradiciju naše stogodišnje škole. U suradnji sa lokalnom zajednicom izdali smo prvi turistički vodič Slatina, na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku, te tako doprinijeli boljoj turističkoj promociji našeg mjesta.

Svi naši pothvati i uspjesi bilježe se redovito na školskoj web stranici, te školskom listu „Slatinko“, a o našem radu moglo se pročitati i u lokalnom tisku, na web portalu za škole, te čuti na radio postajama.

Na kraju svake školske godine vršimo evaluaciju našeg rada. Anketnim upitnicima ispitujemo stavove učenika o provedbi programa Eko – škole. Njihovi prijedlozi i sugestije uveliko nam pomažu u osmišljavanju budućih projekata.

Svi zajedno se trudimo promicati ovakav način rada, razvijati ekološku svijest, kako kod učenika i učitelja, tako i kod roditelja i mještana, te živjeti EKO. Baš onako kako glasi naš Eko – kodeks:

Živi i ponašaj se u skladu s izrekom:

Zemlja ne pripada čovjeku; čovjek pripada Zemlji…

preskoči na navigaciju