preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slatine

Login
Tražilica
Korisni linkovi
 

 

 

 

 

 

Mrežni školski list

Knjižnica na mreži

YouTube šk. knjižnice

Natječaji za IUN

 

Upisi 2021./2022.

Kamo poslije OŠ?

Natječaji

natjecaji

O zadruzi

UČENIČKA ZADRUGA PRIZIDNICA

Naša učenička zadruga osnovana je godine 2000. (iako je postojala i od 1956.-1976., što doznajemo iz školskog Ljetopisa, nakon čega je prekinut njen rad), kada Školski odbor na prijedlog ravnateljice donosi odluku o njenom osnivanju.

U rad zadruge uključeni su svi učenici škole, s tim da se učenici prvog razreda tek upoznaju s radom zadruge, a učenici od II. do IV. razreda vrše lakše poslove. Učenici viših razreda vrše sve poslove u masliniku, zajedno sa razrednicima.

Slatinjani su uglavnom ribari, pomorci i poljoprivrednici, te su i učenici uvijek bili marljivi u obavljanju praktičnih poslova. Tako su svesrdno pomogli u čišćenju tih prostora, jer iako je škola imala maslinike na korištenje, oni su pun decenij bili zapušteni, a masline obrasle korovom. Prostor maslinika bio je zatrpan glomaznim otpadom i gotovo da stablima nije bio moguć pristup.

Trebalo je neizmjerno mnogo truda, muke i ustrajnosti da se zadruga ponovno osnuje, da se motiviraju učitelji, učenici i roditelji te da se realizira maslinarska sekcija.

Dvije generacije osmaša, i to šk.god 1998./99. i 1999./2000.  ponijele su najveći dio tereta oko čišćenja i uređenja, zajedno sa učiteljima škole.
Rad u Zadruzi djeci pomaže da se pripreme za rad u svojim obiteljskim maslinicima, te da stječu i primjene znanja o zadružnom organiziranju.
Mnogo truda je uloženo da se ostvari prva berba maslina, proizvodnja ulja, naprave etikete za boce s našim uljem, pronađu sponzori za sve te aktivnosti...

Zadruga ima 5 sekcija:

  •    školski vrt
  •    maslinarstvo
  •    likovna sekcija
  •    eko - etno sekcija
  •    turistička kultura

Za sve što planiramo i što bismo željeli učiniti da unaprijedimo rad naših zadrugara, potrebna su znatna materijalna sredstva, a za sve postignuto moramo zahvaliti entuzijazmu učitelja i roditelja, koji ga onda prenose i na djecu.
Zadruga redovito sudjeluje na Smotrama učeničkog zadrugarstva. Tako se svojim proizvodima predstavila na Smotrama u Primoštenu, Kaštel Starom, Biogradu n/m, Filip-Jakovu, Bliznoj, Poreču, Vrgorcu, Kaštel Lukšiću, Trilju, Dubrovniku, Puli, Zagrebu i Splitu.

Voditeljice pojedinih sekcija se stručno usavršavaju radom u radionicama u organizaciji Zajednice tehničke kulture, Agencije za odgoj i obrazovanje i MZOS-a.

    

            

preskoči na navigaciju