preskoči na sadržaj

Osnovna škola Slatine

Login
Korisni linkovi
 

 

 

 

 

 

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Mrežni školski list

Knjižnica na mreži

YouTube šk. knjižnice

Natječaji za IUN

 

Upisi 2021./2022.

Kamo poslije OŠ?

Natječaji

natjecaji

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Online edukacije medijske pismenosti
Autor: Željka Ninčević, 11. 6. 2021.

Izazovi odrastanja su uvijek bili posebni, no u današnja djetinjstva su umnogome obilježena uporabnom digitalnih tehnologija, društvenih mreža i računalnih igrica. Mogli bismo reći kako je podjednako zastupljen virtualni i stvarni svijet te se s pravom pitamo kako iskoristiti sve dobrobiti digitalnog doba, a istovremeno biti svjestan opasnosti novih tehnologija. Najbolji način je prevencija i to medijskom pismenošću.

U ovoj nastavnoj godini sam stoga sate Hrvatskog jezika i Sata razrednika posvetila razvijanju neophodnih medijskih kompetencija na način da osvijestimo pozitivne i negativne strane interneta, utvrdimo sigurne načine korištenja, analiziramo vrste elektroničkog nasilja, osvijestimo pravila lijepoga ponašanja i komuniciranja na internetu te ukažemo na važnost zaštite osobnih podataka na internetu. Između ostalog, na radionicama smo uočavali prikriveno oglašavanje Youtubera te smo analizirali koliko često naši učenici objavljuju tuđe fotografije na društvenim mrežama bez njihova znanja. Jedan od najvećih izazova u višim razredima predmetne nastave je bilo prepoznavanje dezinformacija i lažnih vijesti i prepoznavanje senzacionalizma u medijima. Naši učenici su pokazali zainteresiranost i aktivno su sudjelovali u raspravama te smo zaključili kako je neizostavan korak provjera sadržaja i informacija prije nego ih dijelimo putem društvenih mreža.

A što smo konkretno radili? Video lekcije i prezentacije o clickbait novinarstvu, youtuberima i općenito influencerima, prepoznavanje dezinformacija, lažnih vijesti i provjera internetskih sadržaja s mrežne stranice https://www.medijskapismenost.hr/ bili su nam od velike pomoći i uveli su nas u kvalitetne rasprave. Maleni korak u osvještavanje je napravljen, a nastavljamo još jednim i u idućoj nastavnoj godini.

Marina Ležaja


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju